Prehľad finálovej fázy boccia ligy v Bratislave: víťazi, napínavé zápasy a pohľad na slovenskú špičku

BRATISLAVA – Minulý víkend sa v bratislavskej športovej hale na Junáckej odohrala posledná ligová fáza paralympijského športu boccia, kde sa súťažilo v kategóriách BC1, BC2, BC4 a BC5. Tento turnaj bol predohrou k nadchádzajúcim majstrovstvám Slovenska, a zúčastnilo sa ho 39 hráčov, čo je skvelá správa pre tento šport. Diváci mali možnosť vidieť dynamické a napínavé zápasy, ktoré potvrdili vysokú úroveň aj slovenských reprezentantov.

Najväčším ťahákom bol dlhoročný reprezentant a účastník Letných paralympijských hier v Paríži Tomáš Král, ktorý suverénne dominoval v kategórii BC1. Vo všetkých zápasoch zvíťazil s vysokým bodovým rozdielom a neprehral ani jeden duel. V skupine porazil Samuela Slobodu 10:0 a Denisa Jakaboviča 10:1. V play off zopakoval víťazstvo nad Jakabovičom, tentoraz 7:2. V semifinále porazil Martina Duckého 8:0 a vo finále zdolal Adama Feketeho 11:1, ktorý získal striebro. Bronz získal Martin Ducký po víťazstve 4:0 nad Rebekou Husvethovou.

Víťazí z kategórie BC1 (zľava Fekete, Král, Ducký)

V kategórii BC2 sa odohral dramatický súboj medzi Róbertom Mezíkom a Rastislavom Kurilákom. Mezík, ktorý sa dostal až do semifinále na Letných paralympijských hrách v Paríži, síce v skupinovej fáze prehral s Kurilákom 2:5, ale obaja postúpili do štvrťfinále. Mezík vo štvrťfinále porazil Petra Vavricu 12:1, Kurilák zvíťazil nad Michalom Breznayom 8:2 V semifinále Mezík prekonal Petra Novotu 8:1, zatiaľ čo Kurilák porazil Petra Minarecha 6:0. Mezík získal zlato po tom, čo vo finálovom zápase triumfoval nad Kurilákom s výsledkom 6:1.V zápase o tretie miesto bol úspešný Peter Minarech, ktorý zdolal Petra Novotu 4:3.

Víťazí z kategórie BC2 (zľava Kurilák, Mezík, Minarech)

Kategória BC4 priniesla vzrušujúce zápasy medzi dvoma skúsenými hráčmi Martinom Strehárskym a Róbertom Ďurkovičom. Títo veteráni sa stretli už v skupinovej fáze, kde Martin Strehársky vyhral tesne 5:4. V play-off vyhral Róbert Ďurkovič 6:0 nad Michalom Kohutkom a Marián Klimčo vyhral 12:0 nad Dominikom Hadzimom. Semifinále si zahral Strehársky, ktorý porazil Klimča 11:0 a Róbert Ďurkovič zvíťazil nad Kristínou Vozárovou 8:3. Finále opäť prinieslo dramatický súboj, ktorý Strehársky zvládol lepšie a vyhral 4:3, čím si zabezpečil zlato. Bronz si vybojovala Kristína Vozárová po víťazstve 3:1 nad Mariánom Klimčom.

Víťazí z kategórie BC4 (zľava Ďurkovič, Strehársky, Vozárová)

V kategórii BC5 sa predpokladalo víťazstvo Ľuboša Kondelu, ktorý však v skupinovej časti nečakane prehral zápas s Petrom Mertenom 1:11.  Peter Merten bez boja postúpil do semifinále v ktorom zdolal Paulínu Ryšavú 11:2. Ľuboš Kondela prekonal Denisu Oslejovú 7:0. V semifinále sa Kondela stretol s Vargom a vyhral 6:2. Vo finálovom zápase Kondela vrátil prehru zo skupinovej časti Petrovi Mertenovi a zdolal ho 5:1. Bronz si odniesla Paulína Ryšavá po víťazstve nad Petrom Vargom 7:2.

Víťazí z kategórie BC5 (zľava Merten, Kondela, Ryšavá)

Celý turnaj prebehol pod záštitou ŠK Altius Bratislava v spolupráci s Belasým motýľom a Slovenským zväzom telesne postihnutých športovcov. Riaditeľom turnaja bol Róbert Ďurkovič zo ŠK Altius, ktorý spolu s organizátormi zabezpečil hladký priebeh podujatia.

Technickými delegátmi boli Jozef Blažek, Michaela Balcová, Martin Gabko a Martin Strehársky. Hlavný rozhodca 3. ligového kola bol Martin Pagáč. Poďakovanie patrí aj 10-tim rozhodcom a to menovine Ivane Vargovej, Alexandre Dókovej, Eve Tomkovej, Martine Kinčešovej, Jánovi Melicherovi, Lukášovi Turymu, Ľubomíre Niklovej, Petre Gálikovej, Matúšovi Gregovi a Kataríne Královej.

Poďakovanie patrí aj všetkým dobrovoľníkom, ktorí pomáhali pri technickom zabezpečení turnaja a pri časomiere. Konkrétne ide o: Martina Gabka, Silviu Šuvadovú, Ivanu Stretávsku, Adama Šuvadu, Eduarda Jambora, Andreja Hasáka, Jaroslava Kušníra, Jozefa Ďurigu, Františka Bule, Štefana Smolenu, Martinu Čapovú, Mateja Jankoviča, Elišku Madunovú, Martina Kovácsa, Lingu Fančovú, Dášu Volanskú, Sáru Solárovú, Patríciu Pavlovičovú, Elizabetu Macinskú, Katarínu Funkovú, Adelu Funkovú, Filipa Kondelu, Janku Kiškovú, Katarínu Belákovú, Petru Gálikovú, Miriam Slobodovú, Ľudmilu Matovičovú, Hanku Zemánkovú a dobrovoľníkovu z Biogen Slovakia s.r.o.

Partneri bez ktorých by nebolo možné usporiadať toto športové podujatie sú: Biofarma Stupava a Slovak pub, DOUBLE P spol. s.r.o., Schuller Eh´klar – Frieb, MČ Ružinov, LIDL Slovenská republika s. r. o. a
Slovenský paralympijský výbor

Turnaj slúžil ako výborná príprava na nadchádzajúce Majstrovstvá Slovenska a zároveň potvrdil vysokú úroveň slovenských hráčov boccie.

Zdieľaj: